Hevosten kasvatukseen perehtynyt ammattilainen kasvattaa useimmiten vain yhtä hevosrotua kerrallaan. Mahdollisuuksia, mistä valita, on tuhansia, sillä hevosrotuja on ympäri maailmaa valtava määrä. Hevoset voidaan kuitenkin luetella kahteen perusryhmään niiden rakenteen perusteella. Alkuperäiseen hevoskantaan kuuluu myös ponit, jotka monet mieltävät kuitenkin omaksi rodukseen.

Lämminveriset

warm-bloodedNämä lämminverisiksi mielletyt hevoset ovat rakenteeltaan sirompia, niillä on korkeat sirorakenteiset jalat, pyöreä selkä, usein suuri pää ja ne ovat tyypillisesti korkeita rodusta riippuen. Lämminverisiä hevosia käytetään ympäri maailmaa erilaisissa nopeutta vaativissa kisoissa, kuten raviurheilussa ja laukkakisoissa, sillä yleisesti ne ovat ketteriä ja nopealiikkeisiä. Luonteeltaan ne ovat nimensä mukaisesti hieman kuumempia käsitellä, eivätkä niin rauhallisia kuten esimerkiksi kylmäveriset hevoset. Usein kuitenkin jokainen yksilö on keskenään niin erilainen, ettei niitä voida yleistää vaikealuonteisiksi. Kasvattaessaan lämminverisiä kasvattaja pyrkii saamaan geenit mahdollisimman nopeista menestyneistä hyväjalkaisista hevosista.

Kylmäveriset

Nämä raskasrakenteiset suuret hevoset kuuluvat ryhmään, jota jalostetaan erilaisiin voimaa ja rauhallista luonnetta vaativiin tehtäviin. Toisin kuin lämminveriset, nämä hevoset ovat usein hyvin rauhallisia ja tasaisia käsitellä, vaikka rotujen välillä on paljon eroja. Hevosmaailman painavimmat yksilöt löytyvät kylmäverisistä roduista. Niillä on usein vahvat jäntevät jalat, joissa saattaa olla vuohistupsut, pitkä tuuhea häntä ja harja, vahva keskikeho, voimakas kaareva kaula ja suuri lihasmassa.

Kasvatettaessa kylmäverisiä hevosia pyritään saamaan aikaan suuria ja voimakkaita hevosia, jotka ovat luonteeltaan moitteettomia, sillä vaikeasti käsiteltävä kylmäverinen hevonen on massansa vuoksi jopa vaarallinen, jos sille periytyy aggressiivisia luonteenpiirteitä. Aggressiivisuus ja pahaluonteisuus ei kuitenkaan ole yleisesti ominaista näille tyynille ja vakaille jättiläisille.

Ponirodut

Yleensä ponirotuihin kuuluvat pienikokoiset hevoset ovat mitaltaan pienempiä, kuin tavalliset hevosrodut. Pienemmät rodut ovat alle metrin mittaisia säkäkorkeudeltaan, kun taas suuremmat ponit voivat olla saman kokoisia kuin hevoset, säkäkorkeudeltaan noin 155 cm. Rotuja on valtava määrä, mutta pääasiassa niiden käyttötarkoitus pienehkön kokonsa vuoksi on ratsastustoiminta ja harrastetoiminta lapsille. Monet ponirodut päätyvät työhevosiksi ratsastuskouluille ja ne ovat viisaita ja vahvoja. Joitakin pieniä vahvoja rotuja on käytetty vuosisatoja sitten kaivosponeina vetotyöhön, sillä pienen kokonsa vuoksi ne oli mahdollista ottaa mukaansa pieneen kaivokseen. Nykyponeja kasvatetaan myös näyttelytoimintaan ja monet suurikokoiset rodut ovat monipuolisia ratsuja aikuisillekin.