Hevosen kasvatukseen kuuluva astutus on pitkä prosessi, joka alkaa sopivan tamman sekä orin valinnan jälkeen tamman kiimasta. Kiiman loppuvaiheessa tamman hedelmöitymiseen tarvitaan onnistunut astutus, jonka jälkeen vajaan vuoden kuluttua syntyy varsa. Prosessi kestää yli vuoden ja hevoset synnyttävät pääasiassa yhden varsan kerrallaan, joten astutus on asiantuntemusta ja kärsivällisyyttä vaativaa puuhaa. Joskus varsoja saattaa syntyä kaksi, mutta harmillisen usein toinen niistä ei ole saanut kaikkia tarvittavia ravintoaineita kehittyessään ennen syntymistään, joten kahden hyvän varsan saaminen samaan aikaan on erittäin harvinaista.

Tamman kiima

Tamman KiimaSiitokseen käytettävän tamman kiima kestää vain osan vuodesta ja kiimaton aika saattaa kestää yleensä noin puoli vuotta. Keväinen nouseva lämpötila auttaa aloittamaan kiiman, kun taas syksyllä kylmien ilmojen jälkeen kiima alkaa heikentyä. Kerrallaan kiima kestää kolmesta neljään kuukautta, mutta kaikilla yksilöillä kiiman pituus vaihtelee merkittävästi.

Tamma on hedelmällisimmillään juuri ennen kiiman loppua, jolloin kasvattajan on tärkeää seurata tamman käytöstä ja olemusta. Yleensä hedelmällisyydestä saattaa kertoa poikkeuksellinen kiinnostuminen orista tai ruunista, levoton tai jopa hieman aggressiivinen äänekäs käytös. Tamma saattaa olla vapaana levoton, juosta aitauksessa ja haistella oreja, hirnua, seistä jalat harallaan häntä korkealla ilmassa.

Tamman astuttaminen luonnollisesti tai keinosiemennyksellä

Nykyään yli puolet tammoista siemennetään keinosiemennyksellä. Keinosiemennyksellä tarkoitetaan sitä, että ori ei varsinaisesti astu tammaa, vaan sperma siirretään eläinlääkärin avulla tamman sukupuolielimiin. Suuri määrä keinosiemennyksen yleisyydestä johtuu siitä, että sitä on monia hyötyjä. Astuessaan tamman luonnollisella tavalla ori saattaa vahingoittaa siitostamman selkää esimerkiksi suuren kokonsa tai tamman selkään kohdistuvan painon vuoksi. Myös kengitetyt kaviot saattavat aiheuttaa hankautumia tai avohaavoja tammalle, joka ei ole toivottavaa arvokkaalle eläimelle. Orin astuessa keinotekoisen astumispuun, sperma saadaan tallelle ja sitä voidaan käyttää useamman tamman tiineeksi saattamiseen, joten varsinaisia astutuskertoja ei tarvita niin useita ja silloin myös mahdollisten vaurioiden uhka siitosorin terveydelle pienenevät.

Keinosiemennyksessä on suotavaa käyttää tuoresiirtoja, sillä onnistunut tulos on paljon todennäköisempää kuin pakastetut siemennesteen kohdalla. Luonnollisessa astumisessa hyväksi puoleksi voidaan laskea se, että mahdollisuudet tamman hedelmöitymiseen paranevat, sillä siittiöt voivat elää tamman sukupuolielimissä useamman vuorokauden. Tuoresiirrossa aika on hieman vähäisempi, mutta astutettiinpa tamma luonnollisesti tai kenosiemennyksellä, mitä lähempänä ovulaatiota astutus tehdään, sen varmempaa on hedelmöityminen.