young, well-trained horsePienen varsan synnytyksestä siihen kun nuori, koulutettu hevonen aloittaa kilpailutoimintansa kuluu useita vuosia, ja kasvattajan vastuulla on hevosen koko loppuelämä ja tulevaisuus. Suuri merkitys kasvatusmetodeilla on sillä, miten tasapainoinen ja hyvinvoiva hevosesta aikuisena tulee, joten kasvattajan omat arvot heijastuvat nuoreen hevoseen suoranaisesti.

Varsan erottaminen ja kosketukseen totuttaminen

Pienen varsan koulutus alkaa, kun se erotetaan emästään noin puolen vuoden iässä, riippuen siitä, miten se on kasvanut ja kehittynyt. Vieroitus on tärkeää tehdä pikkuhiljaa, jolloin aluksi emää ja varsaa voidaan pitää samassa tallissa, mutta vierekkäissä karsinoissa, jotta varsa vielä tuntee emänsä läsnäolon, vaikka emä ei enää voikaan imettää sitä. Jotta imetys loppuisi, emän väkirehu tulee vähentää silloin kun varsa erotetaan erosta. Paras vaihtoehto on, jos varsalla on uudessa karsinassaan ilman emäänsä toinen saman ikäinen varsa. Muutamien viikkojen kuluttua varsa voidaan erottaa kokonaan emästä niin, ettei sen välttämättä tarvitse olla emän kanssa viereisessä karsinassa.

Jo muutaman kuukauden iässä ja viimeistään tässä vaiheessa varsa on tärkeää toteuttaa ihmisen kosketukseen ja läsnäoloon. Varsan siirtymisharjoituksia ihmisen liikkeelle on hyvä toteuttaa päivittäin, jotta varsa oppii väistämään ihmistä hyvin varhaisessa vaiheessa. Myös jalkojen nosteluun ja kavioiden käsittelyyn on tärkeää totuttaa varsa viimeistään puolivuotiaana, vaikka jalkojen käsittelystä on hyötyä jo aikaisemmalla iällä.

Varsan kasvaessa oikeasta ruokinnasta tulee huolehtia

Nuoren varsan ensimmäisenä vuonna se kasvaa fyysisesti lähes täyteen mittaansa ja korkeuskasvu on nopeimmillaan sen ensimmäisenä vuonna. Siksi kasvattajan on tärkeää huolehtia oikeasta ruoan saannista ja siitä, että kasvava varsa saa tarvitsemansa kalkin ja valkuaisen luiden ja lihasten kasvua varten. Ensimmäiset matokuurit on myös hyvä suorittaa alle vuoden iässä, ettei mahdolliset suolistossa pesivät sisäloiset pääse vaikuttamaan varsan kasvuun ja voimistumiseen.

Yksivuotiaana varsat viettävät vielä varsin leppoisaa aikaa ja laiduntavat yleensä ensimmäisen kesänsä laitumella. Päivittäiseen kosketukseen ja käsittelyyn tottuneella nuorella varsalla varsinainen ratsastus -tai ajokoulutus aloitetaan pikkuhiljaa ensimmäisen elinvuoden jälkeen. Harjoitukset alkavat hyvin maltillisella otteella peruskäskyistä ja erilaisiin varusteisiin totuttamalla. Sitä ennen varsan peruskäsittely ja puhdistaminen harjoilla ja pesemällä, sekä kiinni pitäminen tulisi olla sille jo tuttua.