Niin kauan kuin hevosten ja ihmisten yhteistyötä on ollut olemassa, on myös jonkinlaisia laukkakisoja on jo ollut olemassa vuosisatoja sitten. Ensimmäiset tiedot kisoista on löydetty vuosituhansia sitten luolapiirroksista, joista on löydetty selvää esittävää taidetta monista hevosista juoksemassa kilpaa muiden kanssa.

Muinaisen Kreikan valjakkokisat

Horse historySittemmin muinaisessa kreikassa on järjestetty laukkakisoja olympialaisissa, jossa pääasiassa ajettiin kisaa valjastetuilla hevosilla pienten kärryjen kanssa. Kärryt olivat epävakaita ja painavia, joissa valjastaja seisoi hevosen takana. Samoja kärryjä on käytetty myös muinaisissa sodissa, mutta ne ovat olleet otollisia myös muinaiseen kisailuun, vaikka epävakaa parivaljakko joutui usein onnettomuuksiin useiden parivaljakoiden kisatessa kovassa vauhdissa voitosta. Paikallisia laukkakisoja juostiin muinaisilla areenoilla, joissa oli myös toisenlaisia kisailuja ja verisiä otteluja eläinten ja ihmisten välillä.

Irlannin hevoskisat laajenevat ympäri maailmaa

Muinaisessa Irlannissa kisaaminen on ollut yleistä jo vuosisatoja sitten keski-ajalla. Paljon ennen autojen keksimistä hevosten vetämät valjakot olivat yleinen kulkuväline ja niillä taitettiin pidempiä sekä lyhyempiä matkoja samalla kun kisojakin järjestettiin.

Myöhemmin valjakkoajot väistyivät ratsukon ja hevosen kanssa juostaviin nopeutta vaativiin estejuoksukisoihin ja laukkakisoihin, jotka ovat edelleen yleisessä suosiossa Irlannissa sekä ympäri maailmaa. Esteiden juoksu vaikeassa maastossa sai suosiota, sillä se oli oivallista harjoitusta tärkeää metsästystä varten, jossa hevosten oli oltava ketteriä jaloistaan sekä nopeita. Samalla myös ratsastajan tasapaino kehittyi, joka oli erityisen tärkeää epätasaisessa maastossa samalla, kun metsästysaseen kanssa saaliiseen tähtääminen oli tärkeää metsästyksen onnistumiseksi.

Irlantilaiset hevoskasvattajat ovat olleet hyvässä maineessa ympäri maailman ja nykyaikaisten laukkakisojen juuret juontavatkin Eurooppaan ja Irlantiin. Aikanaan erillisillä radoilla juostavat laukkakisat yleistyivät ympäri maailmaa Pohjois-Amerikassa, Kanadassa ja Australiassa, jolloin myös irlantilaisten kasvattamia laadukkaita laukkahevosia alettiin myydä ja siirtää muihin maihin.

Amerikkalaisen laukkakisailun historiaa

Laukkakisat sekä estejuoksu saivat alkunsa 1600-luvun loppupuolella Pohjois-Amerikassa, jonka jälkeen se on noussut pysyvään nykyiseen suosioonsa. Muinaisissa kisoissa parivaljakot kisasivat nopeudesta ja 1700- luvun puolella siitä tuli yleinen vedonlyönnin aihe. Suosio perustui monelta osin mahdollisten voittojen ja rahapalkintojen mahdollisuuteen. Samalla laukkaratsastajan ammatti oli yksi nuorten miesten halutuimmista urista, vaikka siihen liittyi loukkaantumisten ja mahdollisten kuolemienkin vaara. Sittemmin onnettomuudet ovat huomattavasti vähentyneet, sillä turvallisuuteen ja hevosten kasvatusmenetelmiin on kiinnitetty tarkempaa huomiota.