Varsan peruskoulutus alkaa noin yksivuotiaana, jolloin sille on jo tullut tutuksi normaalissa käsittelyssä riimussa kulkeminen talutettuna ihmisen ohjeiden mukaan. Nuori varsa vuoden täytettyään vuoden tulee jo olla tottunut ihmisen läsnäoloon, kosketukseen ja normaaliin käsittelyyn.

Suitsiin opettelu

Basic elementary training coursesPäähän laitettavan riimuun opetuksen ja riimunnarussa kiltisti kulkemisen jälkeen ensimmäinen varsinaisen ajo- tai ratsastuskoulutuksen vaihe on suitsiin opettaminen. Suuhun tulevat kuolaimet on hyvä ottaa käyttöön hieman sen jälkeen, kun varsa on tottunut suitsien painoon. Luonnontilassa oleva varsa normaalisti vastustelee aluksi kiinniottoa, ja sen on hyvä antaa olla suitset päässä jonkin aikaa, ennen kuin suuhun laitettavat kuolaimet sijoitetaan suitsiin erikseen. Kun lopulta molempiin ollaan totuttu, molempien puolten ohjaileminen erittäin kevyillä pidätteillä ja otteilla voidaan aloittaa. Siten varsa oppii pikkuhiljaa, mitä oikeaa ja vasenta ohjaa kevyesti kiristämällä tarkoittaa.

Ajolle opettaminen

Kun varsa on noin kaksivuotias, se on hyvä opettaa ajolle, joka on hyvää peruskoulutusta huolimatta siitä, onko varsasta tulossa lopulta ratsu- vai ravihevonen. Kärryn ja aisojen tulee olla kevyitä ja oikein mitoitettuja, ettei varsa pelästy ja pääse loukkaamaan itseään ajolle opetettaessa. Ensimmäisenä kärryjä perässä vedettäessä kouluttajan tulee taluttaa varsaa ja auttaa sitä tottumaan perässä olevan kärryn jäykkyyteen ja omiin liikkeisiin. Kun varsa tottuu kärryihin ja liikkumiseen sen kanssa, vaihdetaan askellajeja pikkuhiljaa, kunnes lopulta voidaan kärryihin lisätä painoa vähän kerrallaan samalla, kun kouluttaja toimii edelleen varsaa taluttaen ja pikkuhiljaa ohjasotteisiin opettaen. Tärkeää on, että hevonen ei pääse koulutusvaiheessa pelästymään kärryä, sillä yhden traumaattisen kokemuksen jälkeen luottamuksen kasvattamiseen tarvitaan tuplasti työtä.

Juoksuttamiseen totuttaminen

Nuori kaksivuotias hevonen kannattaa myös opettaa juoksuttamiseen säännöllisen liikunnan ja lihaksiston kehittymisen vuoksi. Silloin hevonen juoksee haluttuun suuntaan halutussa tahdissa pitkän liinan päässä ympyrää kouluttajan toiveiden mukaan. Nuoren hevosen on saatava paljon liikuntaa säännöllisesti, mutta harjoituskerrat ei tule olla liian raskaita tai pitkäaikaisia kerrallaan, jotta nuori elimistö palautuu paremmin ja lihaksisto voi kasvaa tasaisemmin. Koulutusharjoitukset on tärkeitä tehdä molempiin suuntiin tasapuolisesti, jotta nuoren hevosen lihaksisto tai tottumukset eivät muodostu toispuolisiksi.