Siinä missä Suomen kilpailutoiminta rajoittuu pääasiassa raviurheiluun ja lahjakkaiden yksilöiden esteratsastustoimintaan ja kouluratsastuksessa kilpailemiseen, maailmalla eniten suosiota on saaneet laukkakisat, joita järjestetään yleisesti monissa eri maanosissa. Eniten suosiota laukkakisat ovat saaneet Pohjois-Amerikassa, Englannissa ja Australiassa, missä ne ovat yleinen kilpailutoiminnan ja vedonlyönnin muoto.

Laukkakisojen intensiivinen tunnelma

Laukkakisoihin osallistuu kasvattajien ja kisaajien lisäksi suuri joukko voiton mahdollisuuksista kiinnostuneita vedonlyöjiä ja tunnelmaan liittäytyneitä seuralaisia, sillä hevosurheilun lisäksi laukkakisat ovat monissa puolin maailmaa seurapiiritapahtuma, jossa kokoonnutaan yhteen nauttimaan vapaa-ajasta. Kisojen intensiivinen tunnelma vie mennessään ja on normaalia nähdä kisaajille tuttujen henkilöiden kannustavan katsomossa yhdessä tuntemattomien vedonlyöjien, jotka ovat seuranneet kisoja mahdolliset rahalliset voitot mielessään.

Laukkakisoissa on mahdollisuus suuriin rahallisiin voittoihin, vaikka moni vedonlyöjä voi myös menettää rahaa sijoittaessaan hevoseen, joka ei välttämättä juoksekaan toivotulla tavalla. Tavallisesti hevosia kisaa jokaisessa lähdössä kahdeksan parivaljakkoa.

Parhaiden laukkahevosten ominaisuuksia

Characteristics of the best horse horsesLaukkahevosten menestymiseen vaikuttaa suuresti koulutuksen laatu sen ensimmäisinä vuosina. Koulutus ja treenaaminen on vuosien vaativaa työtä, joista kokemuksella ja kasvatukseen liittyvällä tiedolla on paljon hyötyä. Voittajahevosia tarvitaan, jotta laukkakisatoiminta on ylipäätään mahdollista.

Nuoren hevosen ominaisuuksiin, jolla on potentiaalia, kuuluu suorajalkaisuus, vahvat jalkojen jänteet ja mahdollisimman tasainen järkevä luonne. Hevosen pitää myös olla luottavainen, sillä ratsastajan ja hevosen välillä täytyy olla hyvä luottamussuhde, jotta kisaaminen ja mahdollinen voitto voi onnistua. Jos tämä luottamussuhde on vajavainen, hevonen saattaa oikkuilla eikä välttämättä tottele ratsastajaa halutulla tavalla. Tämä ei johda menestykseen vaan pahimmassa tapauksessa voi johtaa jopa onnettomuuksiin.

Menestyvien hevosten yleiskunto on hyvä ja ne ovat lihaksikkaita, jänteviä hevosia. Kisaajan koko vaikuttaa, sillä usein korkeammat pitkäjalkaiset hevoset pystyvät saavuttamaan vauhdikkaamman laukkanopeuden. Laukan tulee olla mahdollisimman matalaa, jolloin askel ei ratsastaessa nouse turhan paljon. Nopeassa laukassa lähes kaikkien hevosten laukka madaltuu ja siitä tulee helpompi istua, mutta askellajien korkeuksissa on merkittäviä eroja.

Silmiin katsominen selvittää hyvin, millaisesta hevosesta on kyse. Katseen tulisi olla luottavainen ja rauhaisa siitä huolimatta, että kisatilanteessa lähes kaikki yksilöt jossakin määrin reagoivat kisan aiheuttamaan stressiin.