Kilpahevosen uraa kohti peruskoulutuksen jälkeen

racehorse's careerNuoren varsan koulutus on ohi, mutta koulutus jatkuu vuosia, kunnes hevonen on valmis kilpailemaan ja sillä on edellytykset menestymiseen. Kolmevuotiaana hevoselle on opetettu ratsastuksen peruskuviot ja sitä harjoitetaan viikoittain niin, että se saa lihasvoimaa tai nopeutta sen mukaan, millaista kilpauraa sille suunnitellaan. Neljä ikävuotta saavutettuaan ratsastus on jo ammattimaisempaa, jolloin sen kestävyyteen ja kuntoon aletaan kiinnittää entistä enemmän huomiota kilpailuja silmälläpitäen. Jos hevonen koulutetaan laukkakilpailuihin, nelivuotiaana sen treenaaminen on jo säännöllistä ja päivittäistä.

Kestävyysharjoittelua voidaan vaihtelevasti suorittaa erilaisissa maastoissa, jotta hevosen jalat ja koordinaatio vahvistuvat. Jos kaikki laukkaharjoitukset ja ratsastuksen opettelu olisi pelkästään tasaisella kentällä, hevoselle ei välttämättä kehity laisinkaan tarvittavaa tasapainoa, jota se tarvitsee kilpa-urallaan. Ratsastajan on toki tunnettava maastot, jotta voidaan varmistua, että nopeassa laukassa ei ole kolarin vaaraa tai että maapohja on sopiva hevoselle ja sen jaloille. Maastossa ratsastettaessa pohjan tulisi olla mahdollisimman pehmeä, ihanteellinen voi olla hiekkapohja tai metsämaasto, mutta päällystetyllä asfalttitiellä laukkaaminen ei ole hyväksi hevosen jänteille tai kavioille. Erilaisissa maastoissa ratsastettaessa on myös tärkeää, että nuori hevonen ei koe kaikkia yksin, vaan parasta on, että aikuinen kokeneempi ja rauhallisempi hevonen on mukana ratsastamassa, jolloin mahdollisilta turhilta säikähdyksiltä ja onnettomuuksilta voidaan välttyä.

Viimeistään tässä vaiheessa nuoren hevosen kengitys on aloitettu, vaikka normaalisti se voidaan kengittää jo reilun parin vuoden iässä. Nuori hevonen voi osallistua viisivuotiaana jo kisoihin, jos sitä on pystytty kouluttamaan ja valmentamaan asianmukaisesti koko sen ensimmäisten vuosien ajan. Nuoren hevosen edellytys kilpailu-uralle on, että se on henkisesti tasapainoinen kilpailutilanteeseen, eikä hötkyile ja säiky turhia. Kilpailun aloittaminen liian aikaisin saattaa kuitenkin vaikuttaa siihen stressaavasti niin, että sille saattaa muodostua ongelmallisia tapoja. Jos kilpaura kuitenkin aloitetaan viisivuotiaana, sen tulisi siinä vaiheessa olla vielä satunnaista niin, että nuori hevonen tottuu kilpailun ääniin, mutta se ei vielä ole jatkuvassa kisakäytössä.

Pääsääntöisesti kuusivuotiaana nuoren hevosen voidaan todeta olevan riittävän kypsä ja kehittynyt kilpa-uralle. Sen lihaksistosta ja rakenteesta on pidetty huolta säännöllisen tarkan treenin ja oikean ruokavalion avulla ja se on ehtinyt elinvuosinaan kokea ja nähdä tarpeellisen niin, että se on pystynyt jo kehittämään luottamuksen ihmisiin ja siihen voidaan luottaa tasapainoisena oikuttomana kilpakumppanina.

Comments are closed.