Nuoren hevosen ratsastuskoulutus

Horse riding training for young horsesVarsan peruskoulutuksen jälkeen sen ollessa noin kolmivuotias, moni kouluttaja, joka toimii myös kasvattajana, kokee tarpeelliseksi kouluttaa hevosen myös ratsastusta varten, vaikka se ei olisi tarpeen kilpailu-uralle. Silloin hevosen lihakset kehittyvät tasapainoisemmin, se voi saada paremman luottamussuhteen ihmisiin. Täten hevoselle tärkeä liikunta on mahdollista suorittaa monipuolisemmin. Suuri osa hevosista koulutetaan laukkakilpailuihin, jolloin on tärkeää, että ratsastuskoulutuksen alkeet onnistuvat oikein.

Ratsastuskoulutuksen aloittaminen

Hevosen peruskoulutus aloitetaan aina noin yksivuotiaasta lähtien, mutta ratsastuksen opetteleminen alkaa vasta kolmevuotiaana. Silloin se on jo saavuttanut lähes koko korkeutensa ja on alkanut jo saada tarvittavaa lihasmassaa, jonka avulla on mahdollista kantaa ratsastajan paino eri askellajeissa. Varsa saattaa olla jo opetettu vetämään kärryjä, mutta tämä uusi koulutuksen muoto tulee aloittaa varoen, sillä varsa on vielä herkässä nuoressa iässä, eikä voida olettaa sen tottuneen ihmisen painoon selässään automaattisesti.

Suurin osa kolmevuotiaista ovat jo tottuneita suitsiin, mutta satulan paino voi olla niille uusi kokemus. Ensimmäisen satulan tulee olla kevyt ja hyvin istuva, ja se asetetaan hevosen selkään hyvin varoen niin, ettei hevosen säikähdä uutta tunnetta. Hevosen talutuskoulutus ja juoksutus voi jatkuva satulan ollessa selässä ilman ratsastajaa, jotta satulaan totutaan ja hevonen ymmärtää, että se pysyy tiiviisti kiinni selässä kaikista liikkeistä huolimatta.

Satulan ja ratsastajan painoon totuttaminen

Kun hevonen on tottunut satulan painoon, kouluttajan kevyt avustaja saattaa samalla, kun kouluttaja taluttaa hevosta, painaa vuorotellen molempia jalustimia alaspäin käsillään. Siten hevonen tottuu pikkuhiljaa painontunteeseen ja siten sitä voidaan valmistella selkään nousua varten. Lopulta hevosen ollessa pysähdyksissä ja tutun kouluttajan pitäessä hevosesta kiinni, avustaja nousee rauhallisesti selkään ja makaa satulan päällä niin, että paino jakautuu mahdollisimman tasaisesti. Kävelemään lähtiessä avustaja pysyy rentona selässä, jolloin hevonen tottuu painoon. Pikkuhiljaa avustaja alkaa tehdä erilaisia liikkeitä selästä käsin ja alkaa opettaa erilaisia apuja ja käskyjä, jonka avulla ratsastaja voi tasapainollaan, käsillään ja pohkeillaan antaa kaikki tarvittavat viestit hevosen haluttua liikkumista varten.

Nuoren hevosen koulutusta tulee jatkaa säännöllisesti muutamia kertoja viikossa, mutta kolmevuotiaana nuori hevonen tarvitsee vielä lepoa ja satunnaisia vapaapäiviä intensiivisen oppimisen lomassa.

Comments are closed.