Ratsastus on monen tytön lempiharrastus

Vaikka monessa maassa ratsastus ja muu hevosurheilu ovat enemmänkin miesten lajeja, niin Suomessa ratsastusta harrastavat etupäässä tytöt ja naiset. Miehet ja pojat ovat suomalaisilla talleilla niin harvinaisia, että tällainen harvinaisuus saa monen heppatytön sydämen sykkimään hevosten ohella kyseiselle uroolle.

Erityisesti teini-ikäiset tytöt harrastavat ratsastamista

Ratsastus on erityisen suosittu harrastus teini- ja esiteini-ikäisten tyttöjen keskuudessa ja monet tämän ikäryhmän tytöt viettävätkin mielellään suuren osan vapaa-ajastaan talleilla. Suuri syy harrastuksen viehätykseen ovat varmasti itse hevoset, onhan hevonen helposti lähestyttävä ja älykäs eläin, jolle nuoren on helppo kertoa iloistaan ja suruistaan. Monelle nuorelle oma hoitohevonen saattaakin olla läheisin ystävä.

Hevosesta huolehtiminen opettaa nuorelle vastuunkantoa

Toisesta elävästä olennosta huolehtiminen opettaa nuorelle vastuunkantoa. Hevosesta huolehtiminen on melko työlästä, minkä vuoksi oma hoitohevonen onkin oivallinen tapa oppia vastuunkantoa – omasta hevosesta puhumattakaan. Hevonen ei pärjää ilman hoitoa ja nuoren onkin hyvä huomata, että päästäkseen ratsastamaan, hevosen hyvinvoinnista on huolehdittava myös sellaisina päivinä, kun lannanluonti tai hevosen ruokkiminen ei oikein huvittaisi. Hevosten elämänvaiheita seuratessaan nuori näkee helposti koko elämänkirjon syntymästä kuolemaan. Tämä voi jopa auttaa nuorta myöhemmissä elämänvaiheissaan kohtaamaan läheisten ihmisten menetyksen aiheuttaman surun.

Luovatko nuorille tytöille suunnatut hevoskirjat liian romantisoidun kuvan hevosen hoitamisesta?

Nuorille tytöille suunnattuja hevoskirjoja syytetään usein siitä, että ne luovat hevosten hoidosta liiankin romantisoidun kuvan. Tämä pitää varmasti ainakin osittain paikkaansa. Hevosen hoitaminen on melko vaativaa ja raskastakin työtä, vaikka hevoskirjojen antama kuva saattaakin olla hieman toisenlainen.

Onko ratsastus jo liian kallis harrastus?

Ratsastus mainitaan usein kalleimpien harrastusten joukossa. Tämä saattaa aiheuttaa sen, etteivät läheskään kaikkien lasten vanhemmat halua lastensa harrastavan ratsastusta, vaan pyrkivät etsimään heille edullisempia vaihtoehtoja. Esimerkiksi koripallon em suome joukkue 2017 saattaa tuoda vanhempien mieleen koripallon ratsastuksen vaihtoehtona. Jos nuori kuitenkin haluaisi palavasti ratsastaa ja perheen heikko taloudellinen tilanne on tälle ainoa este, niin mikä neuvoksi?

Ensinnäkin nuori voi kysyä talleilta, saisiko hän harrastaa tallitöiden tekemistä vastaan. Osa talleista saattaa suostua tällaiseen järjestelyyn mielellään. Ellei nuori pyri harrastuksessaan huipulle, muutamakin ratsastuskerta viikossa saattaa riittää. Ratsastuksen lisäksi heppahöperyyttä voidaan hoitaa vaikkapa heppakirjoja lukemalla tai hevosia hoitamalla.

Harrastusvälineitä voi löytää hyväkuntoisina käytettyinäkin. Kannattaakin koluta esimerkiksi harrastusvälinekirppikset ja nettikirppikset huolellisesti. Turvavälineiden ostoa käytettyinä ei suositella, ellet ole aivan varma niiden vahingoittumattomuudesta. Tästä syystä esimerkiksi ratsastuskypärä kannattaa yleensä hankkia uutena. Joitakin välineitä voi yleensä lainata myös tallilta.

Jos lapsi haluaa palavasti harrastaa ratsastusta, on hyvä idea toivoa kaikki lahjat tähän harrastukseen liittyen. Isovanhempien tai muiden läheisten kysellessä nuoren lahjatoiveita vaikkapa syntymäpäivien alla, kannattaa kertoa, että ratsastustunnit olisivat lapsen suurin haave. Myös harrastevälineitä voi hyvin toivoa lahjoiksi.

Osa yhdistyksistä ja järjestöistä tukee vähävaraisten perheiden lasten harrastamista ja näistä kannattaakin kysyä tarvittaessa apua. Erilaiset apurahat voivat auttaa lapsen harrastuskulujen kattamisessa, vaikka perheen taloudellinen tilanne olisikin muuten tiukka.

Hankkisinko nuorelle oman hevosen tai ponin?

Oma hevonen tai poni on monen nuoren suurin haave. Tähän haaveeseen saattaa osittain vaikuttaa nuorille suunnattujen hevoskirjojen ja -tv-sarjojen luoma romantisoitu kuva hevosen ylläpitämisestä. Oman hevosen tai ponin hankkimista kannattaa kuitenkin harkita erityisen tarkkaan. Hankinta on kallista, mutta hevosen ylläpitäminen se vasta kalliiksi tuleekin. Onkin tärkeää pohtia, riittääkö nuoren innostus koko hevosen eliniän ajan ja riittääkö perheen varat hevosen tai ponin ylläpitämiseen koko sen eliniän ajan. Laskelmia tehtäessä kannattaa huomioida myös mahdolliset eläinlääkärikulut, jotka saattavat joissain tilanteissa olla yllättävän kalliita.

Oman hevosen tai ponin hankkimista parempi vaihtoehto saattaakin olla oma hoitohevonen, jonka hoitaminen ei aiheuta aivan niin suurta vastuuta kuin oman ratsun hankkiminen. Omistaja on aina viime kädessä vastuussa hevosesta tai ponista ja jos nuoren innostus laantuu, on hoitohevosen hoitamisesta helpompi luopua kuin omasta hevosesta. Myös hevosen tai ponin vuokraaminen vaikkapa kesäloman ajaksi on hyvä vaihtoehto. Vuokraamisen kautta nuori saa jonkinlaista tuntumaa siihen, mitä hevosen omistaminen tarkoittaa ja kuinka paljon vastuuta omassa hevosessa on. Samalla myös vanhemmat saavat jonkinlaista tuntumaa siihen, kuinka sitoutunut nuori on hoitamaan hevosta.

Comments are closed.